Kraftdistribusjon

Nexans leverer sjøkabler til det største elektrifiseringsprosjektet innen havbruk noensinne

21. sep. 2023

Banebrytende produkt, sterk kompetanse og godt samarbeid har tatt NTE et viktig skritt mot å bli en viktig tjenesteleverandør innen energieffektivisering og optimalisering.

– Vi har som mål å bidra til at elektrifisering og digitalisering av havbruket går raskere med kostnadseffektive- og framtidsretta løsninger. Vi hjelper våre kunder med å redusere bruken av fossilt brensel betydelig, forteller Rune Skaufel, prosjektleder i NTE Marked.  

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) er en betydelig kraftleverandør, med 24 vannkraftverk i Trøndelag og Nordland

I 2021 startet de også en satsning på havbruk, og har rukket å bli et av de ledende kompetansemiljøene i Norge for elektrifisering av flåter og båter i havbruksnæringen.

 

 

 

Rune Skaufel - Prosjektleder i NTE Marked
Rune Skaufel - Prosjektleder i NTE Marked

Ansvarlig for historisk elektrifiseringsprosjekt

Nylig nådde NTE en viktig milepæl for målet sitt. Tre oppdrettslokaliteter for laks utenfor Frøya skulle elektrifisere sine fôringsflåter med landstrøm og batterier. Det som del av et større prosjekt hvor til sammen seks fôringsflåter skal elektrifiseres.  

Ved hjelp av strøm og fiber fra land skulle dieselaggregatene erstattes, og på den måten spare miljøet for over 600.000 liter diesel årlig. Et slikt elektrifiseringsprosjekt har aldri blitt gjennomført i Norge tidligere.

“ Antakelig er dette det største elektrifiseringsprosjektet for havbruk noensinne ”

Rune Skaufel

Prosjektleder i NTE Marked

Og valget av totalentreprenør til det viktige prosjektet falt på NTE

Men elektrifiseringsprosjektet vil ikke bare redusere oppdrettslokalitetenes dieselforbruk kraftig. Det vil også fremme bærekraftige praksiser og miljøbevissthet i bransjen.

Til det krevdes det banebrytende og robuste sjøkabler.

SE VIDEO: Se mer om elektrifiseringsprosjektet i videoen under

Mer enn bare en kabel

Det er ikke bare-bare å utvikle en kabel passende for et så viktig prosjekt. For å håndtere de utfordrende forholdene på sjøen, som flo, fjære, bølger og vind, var det behov for innovative løsninger.

Også for Nexans har det vært et spesielt prosjekt.

– For oss har prosjektet vært banebrytende. Det er første gang vi utfører en så kompleks sømløs faseskjøt på levert tverrsnitt i fabrikk, både på grunn av dimensjon og at hver kordel må sveises sammen, forteller Aleksander Hoel hos kabelprodusenten Nexans.

En imponerende prestasjon er også at den nylig leverte kabelen er 15 kilometer lang og har kun én skjøt. Den er også dobbeltarmert og med ekstra beskyttelse på steder der kabelen kan bevege seg i forhold til havbunnen.

Til sammen skal Nexans levere 29 kilometer med kabel til dette prosjektet. Det er det lengste strekket noensinne som er levert med denne dimensjonen fra fabrikken på Rognan.

SE MER: Se et utvalg av våre sjøkabler her. 

Ingen tvil om valg av kabelprodusent

For NTE Elektro i Trondheim var valget av kabelleverandør klart helt fra starten. Det måtte bli Nexans.

“ De var det første selskapet vi tenkte på. Nexans har en sterk posisjon og er nærmest et kvalitetsstempel i seg selv. ”

Georg Grongstad

Markedsområdeleder i NTE Elektro

Rune Skaufel er også svært tilfreds med både samarbeidet og produktet som ble levert. Han forteller at han er stolt av å ha utviklet den tekniske løsningen i samarbeid med Nexans.

– Med Nexans som teknisk støttespiller fikk vi hjelp til å designe og endre løsninger. Dette er dyktige folk som virkelig kan jobben sin, forteller han.

– En kabel kan virke enkel, men den er faktisk svært kompleks. Nexans er en teknologibedrift som leverer mer enn bare et produkt. De er så gode på Nexans i Rognan. Det er der ekspertisen på sjøkabel ligger og de hjelper til med å finne løsninger.

Georg Grongstad - Markedsområdeleder i NTE Elektro
Georg Grongstad - Markedsområdeleder i NTE Elektro

Bonus med norsk- og lokalprodusert kabel

De er begge også opptatt av det bærekraftige aspektet i valget av kabelleverandør. Og at kabelen er produsert i Norge, på Nexans Rognan i nærheten av Bodø kommune, er en ekstra bonus.

– Det gir også en trygghet at produktene deres er norskproduserte med tanke på leveringspålitelighet. Som oss, engasjerer de seg i bærekraft og de representerer de rette verdiene for oss, forteller Georg Grongstad.

“ Produktene deres er av svært høy teknisk standard, har lang levetid, og det beste av alt er at de er produsert i Norge ”

Rune Skaufel

Prosjektleder i NTE Marked

Kontakt oss

Tema som du ønsker mer informasjon om:

Påkrevde felter*

Vennligst sjekk det du har lagt inn for feil

E-postadresse må inneholde @ tegnet

Personlig databeskytter

Det er din rett å nekte behandling og analyse av dine personlige data, og deres bruk til markedsføringsformål

Tusen takk!

Takk for at du kontaktet oss, vi tar kontakt med deg snarlig.

Feil

En feil har skjedd. Vennligst prøve igjen.

Lukk