Svanelistede kabler til Svanemerkede bygg

I vårt produktsortiment har vi produkter listet i Svanens Husproduktportal. Se oversikten eller les mer om hva som skal til for et Svanemerkede bygg.

OVERSIKT: Svanelistede* produkter

Oversikt over alle produktene fra Nexans som er godkjente* for bruk i Svanemerkede bygg. Inneholder lenkede elnummer slik at du kan finne produktet på nettsiden vår.
*ikke Svanemerket

NB: Svanemerkede og Svanelistede produkter ikke er det samme. Produktene i oversikten er Svanelistede. Les mer om forskjellen lenger ned på siden.
 

Hva er Svanemerket?

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden. Du har sett det før - en hvit svane på grønn bakgrunn. I dag er det et svært kjent merke, og Svanemerkets logo er kjent for rundt 93% av den norske befolkningen.

Men visste du at også bygninger kan bli Svanemerket?  

Det er kanskje ikke så vanlig enda, men tall fra 2022 viser en nær fordobling av Svanemerket byggevirksomhet på bare 2 år!

Det viser at Svanemerket begynner å bli viktig, også i byggebransjen. 

 

Krav til Svanemerkede bygg

Merket ble opprettet av myndighetene for å gi forbrukere og innkjøpere troverdig miljøinformasjon. Svanemerket sier selv at de reduserer miljøbelastningen fra produksjon og forbruk, gjennom å vurdere hele livssyklusen til et produkt, og alle relevante miljøproblemer som oppstår underveis.

Det betyr selvfølgelig også at et Svanemerket bygg skal ha høy kvalitet og lav miljøbelastning.

For å oppnå merket settes det strenge krav til blant annet energiforbruk, inneklima, gjenbruk, kvalitet og kjemikalier. Det gjør at utvalget byggevarer som kan brukes for å oppnå miljømerkingen er begrenset. 

I Norge får kravet om bruk av kjemikalier  blant annet konsekvenser for valget av kabler, siden vi fortsatt hovedsaklig bruker kabler som inneholder PVC. 
 

Hva sier Svanen om PVC?

PVC, til tross for gode håndteringsegenskaper, inneholder skadelige stoffer som ftalater og vinylklorid, som kan være skadelig for både helse og miljøet. En del ftalater er allerede forbudt i EU på grunn av risikoen, og byggestenen i PVC (vinylklorid) er klassifisert som kreftfremkallende.

I tillegg vil PVC som brenner slippe ut sorte og farlige gasser. Det kan gjøre både rømning og slukningsarbeid vanskeligere, og utgjør en unødvendig risiko for liv og eiendom. Det har ført til at Svanen forbyr bruken av PVC i en rekke produkter.

I motsetning tilbyr halogenfri materialer et sikrere og mer miljøvennlig alternativ, og vil måtte brukes i Svanemerkede bygg så langt det lar seg gjøre for å oppnå Svanemerket. 

 

Hvordan finne godkjente kabler for Svanemerkede bygg? 

I dag har ikke Svanemerket krav til kabler. Men for å få et større utvalg av produkter, og for å gjøre tilgangen til produkter som ikke kan Svanemerkes i dag enklere, har de opprettet "Svanens husproduktportal". 

Denne databasen lister byggevareprodukter, blant annet kabler, som kan dokumentere et minimum av miljøkrav. På tross av å tilfredsstille et færre antall miljøkrav enn Svanemerkede produkter, er disse "Svanelistede" produktene godkjente for bruk i Svanemerkede bygg

Databasen kan du få tilgang til ved å kontakte Svanemerket, eller gjennom egne avtaler med byggherre. Men portalen kan være litt vrien å søke i, og ikke alle har tilgang.

Derfor har vi laget en nedlastbar oversikt over alle kablene fra Nexans som kan brukes i Svanemerkede bygg. Den kan du laste ned her:

Svanelistede produkter
[ Oversikt ] Våre Svanelistede produkter

Last ned en oversikt over våre Svanelistede produkter. Oversikten inneholder også lenkede el-nummer slik at du enkelt kan finne riktig produkt på nettsidene våre.

Se oversikten!

Kontakt oss

Tema som du ønsker mer informasjon om:

Påkrevde felter*

Vennligst sjekk det du har lagt inn for feil

E-postadresse må inneholde @ tegnet

Personlig databeskytter

Det er din rett å nekte behandling og analyse av dine personlige data, og deres bruk til markedsføringsformål

Tusen takk!

Takk for at du kontaktet oss, vi tar kontakt med deg snarlig.

Feil

En feil har skjedd. Vennligst prøve igjen.

Lukk