Tjenester

Vannkraft til fjells på Trollheim

30. jan. 2023

Delvis gjemt bort inni fjellområdet Trollheimen, i Surnadal kommune i Møre og Romsdal, ligger vannkraftverket Trollheim.

Trollheim ble bygget på 60-tallet, og eies av Statkraft. Det er det nest største vannkraftanlegget i Møre og Romsdal og står for 12% av fylkets kraftproduksjon.

Etter 60 år i jevn drift er det nå tid for oppgraderinger. Anlegget må forberedes for å innfri fremtidens energi- og sikkerhetsbehov. Derfor har Trollheim de siste årene gjennomført flere større oppgraderinger av kritisk infrastruktur.

Et av prosjektene omfattet oppgradering av 132 kV kabelanlegget fra oljekabelanlegg til nytt PEX kabelanlegg.

 

Tekniske kompetanse – en viktig faktor

Statkraft valgte LOS Cable Solutions som totalleverandør av dette oppdraget, og Nexans ble av LOS valgt som produsent og leverandør av kabel.

“ Nexans stilte med mange ressurser for å følge opp prosjektet. Det hele føltes veldig trygt. ”

Merethe Kværner Ulsrød

Prosjektleder i LOS

Merethe Kværner Ulsrød, prosjektleder i LOS forteller at høy teknisk kompetanse var en av de viktigste grunnene til at Nexans ble valgt. Det var også en viktig faktor for LOS at de fikk gode ressurser til disposisjon gjennom samarbeidet til tekniske avklaringer med byggherre

– Det har vært en fordel med en lokal, norsk leverandør som vi lett kunne ta kontakt med, uten at det var et kriterie fra vår side ved tildeling. I tillegg til at Nexans stilte med mange ressurser for å følge opp prosjektet. Det hele føltes veldig trygt, forteller Ulsrød.

 

Endelig produkt

Prosjektet innebar en stor risiko for Statkraft for å kunne sette i gang produksjon som planlagt etter endt oppgradering. En av de store milepælene mellom Statkraft og LOS var at den nye kabelen måtte leveres før utkobling. Dette som et risikoreduserende tiltak og for å sikre at det ikke ble forsinkelser.

Så, i september 2022 ble det levert tre tromler til Surnadal/Sunnmøre - til avtalt tid. Hver trommel inneholdt 650 meter kabel som skal bidra til fremtidens kraftproduksjon.

Kabelen som ble levert, var en TSLI 170 kV 1x800 mm2 A/95 med aluminiumsleder, kobberskjerm og en flammehemmende ytre kappe. Kabelen ble produsert i vår fabrikk i Cortaillod i Sveits.

I tillegg kom kabelen med en integrert fiberoptisk kabel. Den lar Statkraft potensielt overvåke temperaturen i kabelen slik at de kan unngå ødeleggende overbelastninger.

Etter en avsluttende slutt-test i desember leverer nå endelig kabelen strøm til Midt-Norge. Noe den også skal få gjøre i mange år til.

 

Lett å jobbe med

En annen utfordring som måtte løses: En kabelføringsvei som hadde flere høydeforskjeller og inneholdt mange svinger og bend.

Merethe forteller at resultatet til slutt ble mer enn godkjent:

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra de som jobbet med kabelen. Blant annet var anleggsansvarlige veldig fornøyd med kabelen, den var god å jobbe med og var «samarbeidsvillig». Her kan det være litt forskjell fra produsentene., forteller Ulsrød.

 

Ønsker å jobbe sammen igjen

– Det var mange tekniske avklaringer fra byggherre underveis. Det var viktig å ha Nexans tilgjengelig i disse avklaringene. Gjennom god oppfølging fikk vi avklart viktige praktiske og empiriske spørsmål som oppstod, fortsetter hun om det som skulle bli en ekstra viktig faktor for henne gjennom Trollheim-prosjektet.

“ LOS ønsker gode og løsningsorienterte samarbeidspartnere i alle ledd av våre leveranser og denne referansen med Nexans gjør det aktuelt å fortsette i fremtidige prosjekter. ”

Merethe Kværner Ulsrød

Prosjektleder i LOS

Alt i alt har det hele vært en god og lærerik opplevelse for alle parter, med et godt samarbeid.

– Det har vært et langt prosjekt med en læringsprosess for oss begge. Jeg og mine kollegaer har lært veldig mye fra Nexans gjennom hele prosessen, og jeg tror Nexans har fått mer innblikk i det praktiske rundt en kabelinstallasjon og hva som er viktig for byggherre i et anlegg som er bygget for å vare flere tiår frem i tid, forteller Ulsrød.

– LOS ønsker gode og løsningsorienterte samarbeidspartnere i alle ledd av våre leveranser og denne referansen med Nexans gjør det aktuelt å fortsette i fremtidige prosjekter, avslutter hun.

Sales- & Project Manager Bård Lillehaug har vært LOS sin hovedkontakt i Nexans, og takker med dette for tilliten ved at Nexans ble valgt som leverandør av kabel til dette prosjektet for Statkraft. Bård benytter også anledningen til å takke for et konstruktivt og godt samarbeide gjennom hele prosjektperioden, helt fra tilbudsfasen sommer 2021 og frem til overlevering høst 2022.

Nyhetsbrev
Motta nyhetsbrev fra oss

Vi sender ut månedlige e-poster med bla. nyheter fra Nexans, produktnyheter, og annet nyttig innhold.

Gå til påmeldingsskjemaet!

Kontakt oss

Tema som du ønsker mer informasjon om:

Påkrevde felter*

Vennligst sjekk det du har lagt inn for feil

E-postadresse må inneholde @ tegnet

Personlig databeskytter

Det er din rett å nekte behandling og analyse av dine personlige data, og deres bruk til markedsføringsformål

Tusen takk!

Takk for at du kontaktet oss, vi tar kontakt med deg snarlig.

Feil

En feil har skjedd. Vennligst prøve igjen.

Lukk