Varmekabler

Det handler om hvordan den bøyer seg

16. jun. 2022
Bjørn Aaserud med TQXP i fabrikken

Leggevennlighet var viktigst da markedets beste varmekabel skulle fornyes.

Bjørn Aaserud er stolt og spent. Det er ikke ofte i en karriere at et markedsledende produkt med stolte tradisjoner fases ut og erstattes av noe som beskrives som lett bedre.

Aaserud, som er sivilingeniør i kjemi, leder produktavdelingen i Nexans. De har nå i flere år jobbet iherdig med å skape det som nå har blitt varmekabelen TQXP. Dette er oppgraderingen av den markedsledende blå varmekabelen TKXP, som er favoritten blant elektrikere som vil ha en føyelig kabel og det beste resultatet.

- I produktavdelingen er vi mest opptatt av at elektrikere har verktøyene de behøver. Derfor har vi en grundig analytisk tilnærming til hvordan varmekablene kan bidra til bedre arbeidsforhold for installatører. Det har også vært rettesnoren for utviklingen av TQXP, sier Aaserud.

Les mer om nyheten TQXP - fortsatt blå, og lett bedre.

Grundige tester før lansering

Produktavdelingen har tett dialog med kunder og installatører for å få fersk kunnskap om hvilke egenskaper produktene bør ha.

- Det handler om å forstå kunden, identifisere behov, og ta den innsikten tilbake til utviklingsavdelingen. Nye produkter går gjennom grundige tester over tid, både i lab og ved å hente inn erfaringer fra elektrikere, sier han.

I utviklingen jobber eksperter innen elektronikk og kjemi tett sammen med dyktige elektrikere som har lagt titusenvis av meter med kabler i sin yrkeskarriere. Dette bidrar til grundig kvalifisering og validering av produkter før de sendes ut på markedet.

- Kundene skal ikke ha noen grunn til å tvile på at Nexans er den trygge leverandøren som utvikler de beste kablene for norsk byggeskikk, og ikke minst norsk klima. Med TQXP var det viktig å få på plass egenskapene som gir den beste leggevennligheten. Da handler det i hovedsak om hvordan kabelen bygges opp, og hvordan den settes sammen, sier Aaserud og presiserer at for TQXP handlet det veldig mye om hvordan kabelen bøyer seg.

Mindre slitasje på nakke og skuldre

Med TQXP gikk utviklingsprosessen smidig fordi kabelen er basert på praktisk erfaring over mange år, og fordi blyet er erstattet med andre råmaterialer av høy kvalitet. Produktet er derfor lettere, er enklere å legge, og belaster nakke og skuldre mindre. Noe som er viktig poeng i et fysisk belastende yrke som elektriker.

- Dette er den beste varmekabelen vi har lagd. Vi forbedret endeavslutningene, og kabelen har skjulte skjøter – altså at kappen er jevn over skjøtene. TQXP er for dem som ønsker å spare tid på selve jobben, og for dem som vil slippe reklamasjoner når kabelen er lagt. Det skal ikke forekomme feil med denne kabelen så lenge monteringsveiledningen er fulgt, sier Aaserud.

Et annet viktig poeng er at det nå knapt er begrensninger på størrelsen av området der kabelen kan brukes.

- Kabelen kan ha en effekt på opptil 3000 watt, og derfor kan den brukes på de største badene, i større rom og ute på gårdsplassen, sier han.

For en bransje som liker innovasjon

Aaserud er spent på mottagelsen av oppgraderingen av den blå varmekabelen.

- Mange vil nok først bli overrasket hvor mye lettere den er, og deretter at den har beholdt mange av de gode egenskapene som de satte pris på tidligere. Heldigvis er dette en bransje som er glad i innovasjoner og muligheten til å teste ut nye ting.

I testene har elektrikere vært positive til at blyet er erstattet med mer miljøriktige materialer.

- Det gir positive utslag på miljøregnskapet med lavere CO2-fotavtrykk, noe som er stadig viktigere for entreprenør og byggherre, og i økende grad for installasjonsfirmaet selv, sier han.

Ikke minst vil det ha en positiv effekt ved senere gjenvinning fordi blyet er borte, og den råvaren skal fases ut i de fleste industrier.

- TQXP er bra for de erfarne elektrikerne som sverger til trygghet i valg av kabel, men vil også oppleves som et gunstig valg av nye generasjoner som er på jakt etter nye og mer miljøriktige produkter. Fellesnevneren for begge er kravet til kvalitet, og det får de med TQXP, sier han.

Blir mer prisgunstig

Aaserud poengterer også at den nye kabelen har kinderegg-effekten ved at den er like god og like leggevennlig som TKXP, samt billigere i innkjøp.

- De nye materialene koster mindre, og TQXP er billigere å produsere. Det er vanskelig å gi en fasit på hvor mye billigere den vil være over tid, fordi dette i stor grad styres av råvarepriser, sier Aaserud.

TQXP har allerede vært i produksjon i noen måneder, og forgjengeren TKXP forlot fabrikken på Langhus for siste gang i april i år.

- Det betyr at det kommer ut veldig mange meter TQXP før sommerferien, sier han.

- Vi tror markedet er klare for denne nyheten. Kabelen er fortsatt blå, leggevennlig, billigere, lettere og mer klimavennlig, og kan brukes flere steder. Kort oppsummert; lett bedre, sier han fornøyd.

Les mer om hvordan TKXP er blitt til TQXP.

 

Kontakt oss

Tema som du ønsker mer informasjon om:

Påkrevde felter*

Vennligst sjekk det du har lagt inn for feil

E-postadresse må inneholde @ tegnet

Personlig databeskytter

Det er din rett å nekte behandling og analyse av dine personlige data, og deres bruk til markedsføringsformål

Tusen takk!

Takk for at du kontaktet oss, vi tar kontakt med deg snarlig.

Feil

En feil har skjedd. Vennligst prøve igjen.

Lukk