Smart oppvarming i smarte hus med smart strømstyring

18. sep. 2023
Foto: CTM Lyng

Foto: CTM Lyng

Det er liten tvil om at smart strømstyring er fremtiden, og med smart styring tilpasset andre varmekilder, kan varmekabler være en særdeles energieffektiv løsning for oppvarming av boligen.

Det å flytte strømforbruket til tider hvor prisen og/eller belastningen i strømnettet er lavere er bra både for å redusere energien vi bruker og for å senke strømkostnadene. Det er gunstig for et stort utvalg av tingene vi bruker som går på strøm.

Her i Norge, hvor majoriteten av private husstanders strømkostnader går med til oppvarming, har vi kanskje aller mest å spare på å optimalisere dette. 

Strømstøtten fra myndighetene hjelper på innbyggernes privatøkonomi, men energisituasjonen tilsier samtidig at vi også må redusere et høyt energiforbruk og kritisk maksbelastning i strømnettet.

Brage
“ Slik strømstøtteordningen fungerer har myndighetene faktisk tatt bort deler av den den økonomiske motivasjonen for å oppgradere hjemmet med energieffektiviserende tiltak. ”
Brage Stenberg Johnsen
Leder for strategi og forretningsutvikling i CTM Lyng

- I stedet for at ordningen støtter oppunder et tradisjonelt forbruk, er det bedre å motivere for bruk av mindre strøm, og bruke strømmen smartere og mer effektivt, sier Brage Stenberg Johnsen, leder for strategi og forretningsutvikling i CTM Lyng.

CTM Lyng produserer mTouch smarthusstyring i Vanvikan i Trøndelag og har lang erfaring med å kombinere sine produkter med, for eksempel, varmekabler fra Nexans

 

Samme komfort og lavere strømregning uten nattsenking

Økonomiske insentiver er ofte avgjørende for å få oss mennesker til å gjøre de riktige valgene. Det behøver heldigvis ikke alltid å være vrient.

Etter omleggingen av strømprisingen i 2022 må du som huseier forholde deg til mer enn antallet kilowattimer du forbruker. Basert på maksbelastningen tre timer den aktuelle måneden, legges det et kapasitetstrinn til grunn på fakturaen fra strømleverandøren.

Da blir det ekstra viktig å ta bort unødvendig forbruk under morgenstell og middagslaging, og mange har allerede begynt å legge om vanene sine for å spare på strømmen der de kan.

Enten du bruker gulvvarme eller andre varmekilder, har for eksempel nattsenking av temperaturen gått for å være fornuftig energisparing. Eller i det minste enkel metodikk for styring. Men;

Jan Erik Nilsen
“ Det er ikke nødvendigvis så smart å spare på strømmen når etterspørselen er på det laveste. Spesielt varmekabler egner seg utmerket til å etablere komfortvarme når strømprisen er lavest. Uansett hvordan prisen endrer seg gjennom døgnet, vil systemet finne den optimale balansen mellom temperatur og forbruk. I støpte gulv egner kablene seg ekstra godt på grunn av evnen til å magasinere varmen. ”
Jan Erik Nilsen
Development Leader, Nexans

- Samtidig fungerer også elektriske varmekabler installert rett under parkett eller laminat som rask varme, og egner seg til å slås helt av eller på, basert på bruksmønsteret rom for rom, sier Jan Erik Nilsen, Development Leader i Nexans.

Mange norske hjem har gjerne varmekabler på badet og i gangen, men gulvvarme er en utmerket og behagelig løsning også for andre rom i huset.

Jan Erik trekker fram flere årsaker til at gulvvarmen er behagelig:

  • I et rom med varmekabler får man varme fra hele gulvflaten, og det behøves dermed mindre effekt for at temperaturen i rommet skal oppleves som likt i forhold til bruk av f.eks. panelovner. Varmen stiger opp fra gulvet og sikrer jevn oppvarming, som ofte oppleves mer behagelig.
  • Varm luft stiger på generell basis opp fra gulvet og varmer opp resten av rommet. 1 grad celcius pr. høydemeter er ikke uvanlig, og det blir kaldest ved taket.

Med den store varmeflaten og relativt lav temperatur som fordeler seg jevnt, tillater gulvvarme at lufttemperaturen er 2 grader kjøligere sammenlignet med andre oppvarmingsmetoder.

Derfor kan energiforbruket bli opp til 5 til 10 prosent lavere – med samme opplevelse av komfort.

Enova-støtten til smart strømstyring er ikke godt nok kjent

Smarthusstyring er nøkkelen til en vesentlig reduksjon huseiernes i strømforbruk, og ikke minst begrensning av effekttoppene. Men:

– Det er for få som kjenner til Enova-støtten som gjør at installasjonen av smart strømstyring er selvfinansiert på kort tid. Så vi har en jobb å gjøre, sier Brage Stenberg Johnsen i CTM Lyng.

I bransjen er aktørene overrasket over at ikke flere prioriterer smart energistyring hjemme. Men også på hytta, hvor strømstøtten ikke gjelder. Enova-tilskuddet er det samme, og slik betaler løsningen seg selv enda raskere.

SE MER: Om Enova-støtten for pris- og effektstyrt energilagring (ekstern nettside)

 

Stammespråket er til hinder

Bransjeaktørene har selvinnsikt nok til å ta selvkritikk for at markedsføringen ikke treffer godt nok.

“ Vi vet jo at smarthusstyring er en «no-brainer» for folk flest, men vi må ut av fagbobla når vi forklarer løsningen. ”

Brage Stenberg Johnsen

Leder for strategi og forretningsutvikling, CTM Lyng

– Som bransje må vi snakke helhet og på tvers av leverandører når vi skal overbevise om hvor enkelt og billig det er å sette inn smarte termostater, reléer og styring av disse, sier Johnsen.

Med utbredelsen av åpne standarder har systemene tatt det nødvendige steget for å bli allemannseie.

– Både de tekniske løsningene og myndighetenes støtteordninger må markedsføres bedre, på et enklere språk. For den økonomiske investeringen betaler seg veldig raskt, samtidig som samfunnsnytten av å redusere maksbelastningen på strømnettet er stor. Derfor må vi og Enova slutte å snakke gresk om «flyttbare laster», sier han.

 

Kan forklares enkelt

Det trenger ikke å være en komplisert forklaring på hva en smarthusløsning er og gjør:

  • Du kobler en smart styringsenhet til energilagre i hjemmet ditt. (For eksempel varmekablene i gulvet, varmtvannsberederen og el-billaderen). Slik kan strømforbruket automatisk optimaliseres for å beholde komforten i hverdagen og spare penger og miljø. Systemet bruker mer strøm når kostnadene for strøm er lave og bruker mindre strøm når kostnadene for strøm er høye. Dette er mulig ved f.eks. å varme opp gulvet når strømmen er billig. Varmekabler i betonggulv har på lik linje som varmtvannstanken din en evne til å lagre varme over noe tid før det blir kaldt.
     
  • Løsningen styrer forbruket til tider hvor prisen og/eller belastningen i strømnettet er lavere, og effektivt forhindrer at maksnivået på forbruket blir for høyt for f.eks. når du lager middagen. Forutsetningene legger du enkelt inn selv, sånn at du kontrollerer balansen mellom komforten og sparingen i dagliglivet.

Like enkelt kan støtteordningene forklares:

  • Hvis du bruker smart styring av forbruket på minst to energilagrene i hjemmet, får du støtte til investeringen. Ordningen har 12 måneders tilbakevirkende kraft, og gjelder i hele landet. Også for fritidsbolig. Enova-støtten er på 35 prosent av kostnaden, maks 10 000 kroner, og investeringen tjenes normalt inn i løpet av få år.
     

Behov i alle strømregioner

Det er ikke bare her sørpå vi trenger å kontrollere strømforbruket.

– Prisutviklingen er dramatisk for de fleste. Med en dobling i Nord-Norge merker folk det godt, selv om det ikke er like ille som i sør. Det er mye å hente på å komme ned et kapasitetsledd eller to ved å unngå de unødvendig høye toppene.

“ Og som det hyttekjære folket vi er, kan veldig mange spare mye på å installere smart styring i fritidsboligen. Med normal vinterbruk betyr det at investeringen kan gå i pluss allerede etter halvannet år med dagens priser* ”

Brage Stenberg Johnsen

Leder for strategi og forretningsutvikling, CTM Lyng

Støtteordningen dekker altså fritidsboligen på samme måte som primærboligen, hvor det er mye å hente på å unngå den voldsomme effekttoppen som er vanlig når helga starter.

 

Gevinst du kan følge daglig

I styringsappen mTouch fra CTM Lyng finner du statistikk som forteller om du «slår» gjennomsnittsprisen.

Erfaringsmessig ligger besparelsen i kroner på 10-20 prosent, mens den er mindre på antall kilowattimer. Dette fordi forbruket flyttes til andre tider, som igjen er verdifullt for nettselskapene som slipper å overdimensjonere kapasiteten i nettet.

Varmekabler for miljøet

Norskproduserte varmekabler fra Nexans kombinert med norskprodusert smarthusstyring fra CTM Lyng er gunstig for miljøet, tatt i betraktning lang levetid og at norsk kraft er fornybar.

Hos CTM Lyng har de ingen bindinger til produsenter, men de har lagt merke til at flere blir oppmerksomme på produksjonsland.

– For oss gir det et fortrinn å utvikle og produsere i Norge for norske forhold, og vi ser at kunder også holder en knapp på norske varmekabler fra Nexans på Langhus, avslutter Brage Stenberg Johnsen.

 

SE MER: Se en oversikt over våre norskproduserte varmekabler her

 

*Basert på priser i april 2023

Varmekabel
Våre norskproduserte varmekabler

Oppdag vårt utvalg av varmekabler som produseres lokalt på fabrikken vår på Langhus. I utvalget finner du blant annet vår velkjente Nexans TQXP.

Oppdag våre varmekabler!

Kontakt oss

Tema som du ønsker mer informasjon om:

Påkrevde felter*

Vennligst sjekk det du har lagt inn for feil

E-postadresse må inneholde @ tegnet

Personlig databeskytter

Det er din rett å nekte behandling og analyse av dine personlige data, og deres bruk til markedsføringsformål

Tusen takk!

Takk for at du kontaktet oss, vi tar kontakt med deg snarlig.

Feil

En feil har skjedd. Vennligst prøve igjen.

Lukk