Varmekabler

De testet den nye varmekabelen

21. sep. 2022

Nexans har brukt flere år på å utvikle en lettere og bedre varmekabel. Men holder den mål mot den gamle og tyngre? Det fantes bare én metode for å finne det endelige svaret.

Nexans’ mest populære varmekabel TKXP er nå erstattet av TQXP. Nykommeren er vesentlig lettere, og tynnere. Mye av årsaken er at blyet er fjernet, og erstattet med en kappe av aluminium.

For å lage en meste mulig «død» kabel som holder seg rolig, er jordlederen nå laget av løse og tynne, glødete kobbertråder, pluss at en del andre detaljer er justert for å lage en kabel som har de egenskapene brukerne forventer av en moderne varmekabel.

Slik er TKXP blitt til TQXP

Testet på installatører

Etter omfattende tester i laboratorier var TQXP varmekabelen omsider klar for markedet – nesten.

– Det finnes én test som er nesten like viktig som alle de andre til sammen, forteller fabrikksjef Torbjørn Blomsnes hos Nexans’ på Langhus.

– At vi oppfyller alle tekniske krav og forskrifter, er nærmest en selvfølge. Men hvis det å installere varmekabelen føles kronglete for montørene, har vi et problem, sier han.

Dermed var det bare å rydde fabrikkgulvet hos Nexans, og invitere en gjeng erfarne montører av varmekabler på leggetest. Her skulle de to kablene møtes til holmgang, for å se om utfordreren var en så bra etterfølger som man håpet og trodde. Vi har snakket med to av fagfolkene.

Absolutt godkjent

Stian Havsjømoen er elektriker og montør hos Ås Elektriske, og har over 25 års erfaring i bransjen. I desember 2021 var han en av tre inviterte montører som testet oppførselen til varmekablene. I utgangspunktet var han litt skeptisk til den nye kabelen, som jo er mye lettere enn den gamle.

– Men det viste seg å gå greit, mener han.

– Den får godkjent, med pluss i margen. Jeg kjenner jo TKXP veldig godt fra før av, og den var fin å legge. Men TQXP viste seg å være nesten like grei ved første forsøk, og sammenlignet med en del andre produkter på markedet er den helt super. Noen varmekabler hopper jo nærmest etter deg. Og at den er tynnere, ser jeg nå som en fordel, forklarer han.

– Det er en klar fordel med lettere kabler, så egenskapene må veies litt opp mot hverandre. Og den fintrådede jordingen gjør at kabelen ikke spenner seg opp, sier Havsjømoen.

Den gamle blir glemt

Jon Murud fra Kolbotn Elektro høstet mange av de samme erfaringene som Stian Havsjømoen.

– Alt i alt var den gamle og den nye veldig like å legge, selv om den nye veier mye mindre, mener han.

– Det at den nå blir veldig mye lettere gjør jo naturligvis at man noen ganger må bruke en litt annen teknikk, men det blir en vanesak, hevder han. Den nye kabelen har, i likhet med den gamle, 20 års garanti.

– At du nå i tillegg kan håndtere større lengder uten at kveilen blir for tung, er en fordel, og da særlig på litt større prosjekter. Dermed tar det nok ikke lang tid før vi har glemt at den gamle kabelen eksisterte, mener Murud.

Relaterte dokument
pdf - 2.2 MB

Infobrosjyre TQXP

Last ned
Jon og Jonas fra Kolbotn Elektro tester TQXP.
Jon og Jonas fra Kolbotn Elektro tester TQXP.

En lettere og mer miljøvennlig kabel

– Det er ikke tvil om at mennesker er vanedyr. Det gjelder også elektrikere og leverandørene deres, mener fabrikksjef Torbjørn Blomsnes.

Allikevel ønsket Nexans å være i forkant av endringene som kom fra myndighetene i EU og Norge om å fase ut tungmetaller som bly. Og dommen til fagfolkene er altså klar: Jobben er gjort. Nexans produserer nå en lettere og mer miljøvennlig kabel.

I tillegg ble det lagt inn et par andre forbedringer i form av nye, glødede kobbertråder som jordledning og integrerte skjøter slik at kabelen har en sømløs og jevn ytre kappe. Endestykket er også totalforseglet, og helt vanntett.

TQXP kan legges i støpte gulv (både tradisjonelle og lavtbyggende), i trebjelkelag, snøsmelteanlegg, jordoppvarming og frostsikring av for eksempel avløp. De kan også monteres på armeringsjern.

– Nå føler vi oss enda tryggere på at de kvalitetsbevisste elektrikerne fortsatt vil velge den velkjente blå varmekabelen, sier Blomsnes som lover at Nexans vil fortsette å gjøre gode produkter enda bedre. Kvalitetsbevisste fagfolk fortjener kontinuerlig forbedring.

– Det er jo det vi lever av, og konkurrentene er også dyktige. Så vi må bare være enda dyktigere.

TQXP har mange fordeler

• Enkel å legge, god å jobbe med.
• Lavere vekt
• Ny og forbedret endeavslutning som er
  kompakt og 100% vanntett.
• 15 cm kald ende, sørger for stabil
   temperatur i endeavslutning.
• Slankere, sirkulær kabel, 6,5 mm.
• Skjult skjøt

 

Kontakt oss

Tema som du ønsker mer informasjon om:

Påkrevde felter*

Vennligst sjekk det du har lagt inn for feil

E-postadresse må inneholde @ tegnet

Personlig databeskytter

Det er din rett å nekte behandling og analyse av dine personlige data, og deres bruk til markedsføringsformål

Tusen takk!

Takk for at du kontaktet oss, vi tar kontakt med deg snarlig.

Feil

En feil har skjedd. Vennligst prøve igjen.

Lukk