Nexans lanserer ny Windlink®-løsning: Torsjonsresistente sløyfekabler for lav spenning – laget av aluminium og beregnet på vindturbiner

Den nye, fleksible løsningen i aluminium er lettere og mer kostnadseffektiv.

Nexans launching new low voltage WINDLINK® aluminum torsion-resistant loop cable solution for wind turbinesParis, 2. mai 2016 – Krafttransporten inne i vindturbiner vil bli mer kostnadseffektiv med Nexans’ nye løsning, som består av sløyfekabler og tilhørende utstyr for lav spenning, laget i aluminium.. Det fleksible systemet, som finnes for koblinger opptil 1 kV, tåler vridningen som forårsakes av at maskinhusene roterer i henhold til vindretningen. En lettere, mer fleksibel kabel gjør vindkraft mer kostnadseffektivt på verdensbasis. Denne utviklingen innebærer derfor at man innen fornybar kraft kommer nærmere målet om å levere pålitelig grønn energi verden over.

Nexans' Windlink®-løsning for vindturbingeneratorer består av sløyfekabler, koblinger og kabelsko i aluminium, noe som er lettere enn tradisjonelle kobberkabler. Denne kabeltypen danner en sløyfe i maskinhuset, slik at den tåler vridningene som oppstår når maskinhuset beveger seg i henhold til vindretningen. Deretter transporterer den kraften ned fra maskinhuset til den faste delen langs tårnet til transformatoren. Denne nye, fleksible sløyfeløsningen i aluminium supplerer det eksisterende utvalget av stive aluminiumskabler for den nedre faste delen.

Siden aluminium har lavere tetthet, er disse kablene rundt 40 % lettere enn tradisjonelle kobberkabler og derfor lettere å installere inne i vindturbiner. Systemets levetid forventes å tilsvare vindturbingeneratorens levetid.

Nexans launching new low voltage WINDLINK® aluminum torsion-resistant loop cable solution for wind turbines

Det har tatt tre år å utvikle de nye sløyfekablene i aluminium med tilhørende utstyr. Dette omfatter grundig testing i laboratorium. Nexans' utfordring var å utvikle fleksible aluminiumskabler og tilbehør som tåler maskinhusets bevegelser, og som er både lettere, mer kostnadseffektive og mer fleksible. Nexans testet flere aluminiumslegeringer for å finne den løsningen som hadde best ytelse. Ved torsjonstesting tålte de valgte aluminiumskablene en vridning på ±100 grader/meter i minst 2 000 sykluser, med en ytelse som tilsvarer tradisjonelle kobberkabler. Nexans har også utviklet koblinger og kabelsko som har blitt aldringstestet ved et tredjeparts laboratorium.

Philippe Michel, Global Product Manager for WIND OEM Industry hos Nexans sier: "Nexans' mål var å utvikle sløyfekabler for lav spenning som både var rimeligere og hadde det ytelsesnivået som kreves for vindturbingeneratorer. Vår nye løsning med sløyfekabler i aluminium – markedets første i sitt slag – oppfyller disse kriteriene."

Den komplette løsningen vil bli produsert ved Nexans' anlegg i Bohain i Frankrike og Hof i Tyskland.

Relaterte dokumenter

Om Nexans

Nexans er en global leder innenfor avanserte kabler og kablingsløsninger og tilfører verden energi gjennom et omfattende utvalg av bransjeledende produkter og innovative tjenester. I over 120 år har innovasjon vært et viktig kjennemerke for Nexans. Det har gjort selskapet i stand til å utvikle tryggere, smartere og mer effektive løsninger for fremtiden i tett samarbeid med kundene. I dag er Nexans-konsernets mål å hjelpe kundene med overgangen til nye energiformer og å håndtere den eksponentielle dataveksten med utgangspunkt i fire forretningsområder: Building & Territories (kraft, SMARTnett og e-mobilitet), High Voltage & Projects (offshore-vindparker, sjøkabler og høyspente landkabler), Telecom & Data (dataoverføring, telekommunikasjonsnettverk, hyperskalerte datasentre og LAN-nett) og Industry & Solutions (fornybare ressurser, transport, olje og gass, automasjon m.m.). Samfunnsansvar er et overordnet prinsipp for Nexans’ forretningsdrift og interne praksis. I 2013 opprettet Nexans som første kabelleverandør en stiftelse som skal støtte bærekraftige tiltak for å gi underprivilegerte lokalsamfunn over hele verden tilgang til energi. Nexans’ engasjement for å utvikle etiske, bærekraftige kabelløsninger av høy kvalitet er drivkraften bak den innsatsen konsernet gjør innenfor flere ledende bransjeorganisasjoner, deriblant Europacable, National Electrical Manufacturers Association (NEMA), International Cablemakers Federation (ICF) og CIGRE. Nexans har over 26 000 ansatte, produksjon i 34 land og kommersielle aktiviteter over hele verden. I 2017 hadde konsernet en omsetning på 6,4 milliarder euro. Nexans er børsnotert på Euronext Paris, kategori A. Du finner flere opplysninger på:

www.nexans.com