Nyskapende kraftoverføringer fra Nexans på land, under vann og i luften

Nexans was at CIGRE in Paris this August to introduce a range of innovations and current projects focusing on high-voltage cables, overhead lines and accessories.

Paris, 27. september 2016 – Høyere spenning og mindre tap – dette var bare noe av det som ble tatt opp i foredrag og diskusjoner da Nexans stilte ut nyvinningene sine på CIGRE 2016 in august. Moderne høyspentkabler og luftlinjer må ikke bare by på enestående strømføringsevne. De må også være enkle å installere, fungere pålitelig på lang sikt og være korrosjonsfaste. Innovasjon i praksis var derfor det dominerende temaet da Nexans presenterte bærekraftige løsninger for krafttransport på land, under vann og i luften i en rekke foredrag og kundearrangementer.

525 kV DC-kabel består testene med glans

De PEX-isolerte høyspente DC-kablene er noen av Nexans’ nyvinninger innenfor jordkabler. I tillegg til 320 kV DC-kabelen, som allerede er tilgjengelig på markedet, har et 525 kV DC, PEX-basert kabelsystem vist seg å være gjennomførbart med HVDC-kraftkabler (høyspent likestrøm). Nexans demonstrerte ytelsen med en fullstendig CIGRE TB496 typetest med oppvarmingssykluser på ±971 kV og tilsvarende lyn- og impulsspenninger.

Praktiske sjøkabler med høy ytelse

Høy ytelse – og dermed høyere spenninger som gir mindre tap – er også påkrevd for sjøkabler. Den økte ytelsen til vindparkene offshore og veksten i overføringsnettet krever nemlig kabler med høyere kraftoverføringsevne En 420 kV sjøkabel for vekselstrøm (AC) har satt ny lengderekord. Denne kabelen er nylig installert i forbindelse med Kollsnes–Mongstad-prosjektet. Den vil bli koblet til nettet i 2016 og vil også være den dypeste AC-sjøkabelen i sin spenningsklasse. Men det var ikke bare fremragende produkter som disse som viste seg å være en hit i Paris. De besøkende lot seg også imponere av en nyere kvalifisering av en 600 kV masseimpregnert kabel som omfatter en «hurtigskjøt» designet for å minimere monteringstiden betraktelig. Dette er særlig viktig for den delen av den masseimpregnerte kabelen som ligger på land, hvor tallet på skjøter kan være høyt. Med presentasjonen av 525 kV-prosjektene med koblinger fra Norge til Tyskland (NordLink) og Storbritannia (North Sea Link) tilbød Nexans de besøkende et blikk inn i fremtidens offshoreløsninger.

66 kV-kabler til energiomlegging

I offshore-vindparker er 66 kV AC-kablene avgjørende for hva som i dag kan gjennomføres fra et teknisk og økonomisk perspektiv. Som ledd i Carbon Trust-programmet ble 66 kV-sjøkabler utviklet for å koble vindturbinene til hverandre og til transformatorstasjoner. Disse kablene skal snart integrere vindturbinene på 8,5 MW fra Blyth Offshore Demonstrator Wind Farm Project.

Superleder skaper opphetede diskusjoner om lav temperatur

Ikke før har superlederkabler begynt å få fotfeste i markedet, så er flere nyvinninger rett rundt hjørnet. Etter den vellykkede implementeringen av verdens lengste superlederkabel i AmpaCity-prosjektet (i RWE-nettet i Essen siden april 2014, 10 kV-kabel på over 1 km) og den påfølgende ordren på 12 kV for AMSC i USA, ser utviklerne nå på nye prosjekter som omfatter ultrahøy spenning. Med 400 kV delvis jordkabling vil disse prosjektene stille de tidligere 138 kV-installasjonene på Long Island i USA i skyggen. Det faktum at superlederkablene krever mye mindre plass og kan installeres med minimal føringsvei, gjør dem også spesielt interessante og øker aksepten for denne teknologien betraktelig.

Urban sikkerhet: kabel til tunnelforbindelser på opptil 500 kV

Med flammehemmende kabler opptil 500 kV tilbyr Nexans en sikker kabelløsning til urbane nett. I tillegg til sikkerhetsaspektet er den mekaniske styrken viktig. Det relativt harde kappebelegget gjør det nemlig enkelt å integrere og koble disse kablene i tunnelrør.

Underjordiske systemer for høy og ekstra høy spenning

Nexans’ utvalg av jordkabler omfatter blant annet 380 kV-systemer, som gjør det mulig å legge underjordiske kabelstrekk med ekstra høy spenning. Med jordkabler unngår vi behovet for luftlinjer i tett befolkede områder, noe som bidrar til å øke aksepten for nettutbygging. Jordkabler til 220 kV og 150 kV har i sin tur vært spesielt designet med tanke på utbygging av regionale nett eller forbindelser til offshore-vindparker. Når det gjelder 150 kV-kabler, utviklet Nexans nylig en fleksibel terminering (tørr type) med støtter. Dette produktet har tre enestående egenskaper: Det er raskt og enkelt å installere, gir bedre sikkerhet ved et driftsavbrudd og er vedlikeholdsfritt.

Den enkle installasjonen er også en stor fordel for Nexans midlertidige byggeplasskabler. Disse brukes til å vedlikeholde kraftforsyningen når luftlinjer skiftes ut eller transformatorstasjoner moderniseres. Et bredt spekter av tilbehør som er designet for å gjøre monteringen enklere, er tilgjengelig for kablene. Dette betyr at de normalt kan monteres på et par timer og demonteres like raskt, slik at de berørte delene av nettet kan idriftssettes igjen etter en kort nedstenging.

Med Nexans’ nye eksplosjonssikre termineringer til 245 kV og 420 kV står sikkerheten under kraftforsyningen i fokus: Disse er designet slik at de verken vil utgjøre en risiko for personell eller skade nærliggende utstyr dersom det skulle oppstå en feil. De er utstyrt med enheter som systematisk frigjør trykket ved en driftsstans. Dette hindrer at termineringen forskyver seg og at deler flyr rundt. De som besøkte Nexans’ stand, fikk se en video som viste hvordan disse produktene fungerer.

Større aksept for usynlige luftlinjer

Kravene som stilles til luftlinjer, kombinerer interessene til nettoperatører, samfunnet og miljøvernere: korrosjonsbeskyttelse, høy strømføringsevne, lav støy og minimal påvirkning på landskapet. Operatørene kan oppfylle disse kravene takket være en spesiell overflatebehandling: OHL Plus. Etter å ha vært i bruk i over fire år har overflatebehandlingens korrosjonsbeskyttende egenskaper allerede vist seg å være effektive. En passende farge – for eksempel grønn i skogsområder – gjør linjen mindre iøynefallende, samtidig som den glatte overflaten minimerer koronautladning og dermed støy. OHL Plus fra Nexans sikrer også mer effektiv utnyttelse av linjekapasiteten fordi linjene ikke varmes opp like mye i sollys.

>OHL Plus

Med OHL Plus fra Nexans reduseres koronautladningen på luftlinjene, korrosjonsbeskyttelsen forbedres, strømføringsevnen øker og linjen blir også mer eller mindre usynlig (til høyre for tårn). Fargen på overflaten kan velges ut fra de omkringliggende omgivelsene..

 

 

 

Partial Underground 380kV AC cables

 

Med 380kV AC-kabler til delvis jordkabling unngår vi behovet for luftlinjer i tett befolkede områder, noe som bidrar til å øke aksepten for nettutbygging..

 

 

150kV Flexible dry termination

150 kV fleksibel tørr terminering med støtte på Nexans’ CIGRE-stand. Vedlikeholdsfritt og enkelt å installere.

 

Relaterte dokumenter

Din kontakt

Angéline Afanoukoe Press relations
Telefon +33 1 78 15 04 67
Angeline.afanoukoe@nexans.com
Michel Gédéon Investor Relations
Telefon +33 1 78 15 05 41
Michel.gedeon@nexans.com

Om Nexans

Nexans er en global leder innenfor avanserte kabler og kablingsløsninger og tilfører verden energi gjennom et omfattende utvalg av bransjeledende produkter og innovative tjenester. I over 120 år har innovasjon vært et viktig kjennemerke for Nexans. Det har gjort selskapet i stand til å utvikle tryggere, smartere og mer effektive løsninger for fremtiden i tett samarbeid med kundene. I dag er Nexans-konsernets mål å hjelpe kundene med overgangen til nye energiformer og å håndtere den eksponentielle dataveksten med utgangspunkt i fire forretningsområder: Building & Territories (kraft, SMARTnett og e-mobilitet), High Voltage & Projects (offshore-vindparker, sjøkabler og høyspente landkabler), Telecom & Data (dataoverføring, telekommunikasjonsnettverk, hyperskalerte datasentre og LAN-nett) og Industry & Solutions (fornybare ressurser, transport, olje og gass, automasjon m.m.). Samfunnsansvar er et overordnet prinsipp for Nexans’ forretningsdrift og interne praksis. I 2013 opprettet Nexans som første kabelleverandør en stiftelse som skal støtte bærekraftige tiltak for å gi underprivilegerte lokalsamfunn over hele verden tilgang til energi. Nexans’ engasjement for å utvikle etiske, bærekraftige kabelløsninger av høy kvalitet er drivkraften bak den innsatsen konsernet gjør innenfor flere ledende bransjeorganisasjoner, deriblant Europacable, National Electrical Manufacturers Association (NEMA), International Cablemakers Federation (ICF) og CIGRE. Nexans har over 26 000 ansatte, produksjon i 34 land og kommersielle aktiviteter over hele verden. I 2017 hadde konsernet en omsetning på 6,4 milliarder euro. Nexans er børsnotert på Euronext Paris, kategori A. Du finner flere opplysninger på:

www.nexans.com