Klart for superledere

En gang var superledere for science fiction å regne. Nå endrer de måten man leverer elektrisitet på.

Standby for superconductors content

 

Tenk deg at du kunne kanalisere energien fra tre kjernekraftverk gjennom én enkelt kabel. Det høres umulig ut, men det er nøyaktig det man kan oppnå med Nexans’ Best Paths-kabel – som har en diameter på bare 17 cm.

Hemmeligheten ved å kunne pakke så mye energi inn i en så liten kabel, er superledning – et fysisk fenomen som bare oppstår ved svært lave temperaturer. Superledende kabler har nesten ingen motstand og derfor kan de overføre enorme strømmengder.

Nexans er en global leder innen HTS-teknologi (high temperature superconductor*) for anvendelser i kraftnett – og Best Paths er bare ett eksempel. Vi tilbyr både HTS-kabler og HTS-feilstrømsbegrensere. La oss se litt nærmere på disse produktene.

HTS-kabler – endrer levering av strøm til byområder

Kraftleverandører, kraftdistributører og jernbaneselskaper må kunne oppfylle det stadig økende behovet for energi i byer og transportnettverk. Nexans’ HTS-kabler er konstruert for å dekke dette behovet.

Gjør mer med mellomspenning: Med HTS-kabler øker du strømmen i stedet for spenningen, og dermed blir det mindre behov for konvensjonell distribusjon av høy spenning.

Løs plassbegrensninger: Våre HTS-kabler er svært kompakte. Det gjør at de er ideelle i situasjoner der det er nødvendig å øke kapasiteten for kraftoverføring innenfor begrensende områder i bysentre og jernbaner.

Reduser mengden kapitalutstyr: Med HTS-kabler kan kraftnettoperatører levere kraft der den behøves, uten at de må installere ekstra transformatorer.

Eliminer oppheting og elektromagnetiske felt: Til tross for at de overfører enorme strømmengder, blir HTS-kabler ikke varme og de produserer ikke elektromagnetiske felt. Det gjør at de er ideelle for bruk i tunneler og sensitive miljøer.

Verdensledende innovasjon: Våre referanser inkluderer LIPA 138 kV AC-kabelprosjektet i Long Island, USA og Ampacity 10 kV AC-linken i Essen, Tyskland – verdens lengste superledende kabel, som nå har vært i bruk i seks år.

I horisonten: Høyspent likestrømsoverføring (HVDC) uten tap over hundrevis av kilometer for å muliggjøre fornybar kraftproduksjon.

HTS-feilstrømsbegrensere – lynrask beskyttelse

Nexans’ HTS-feilstrømsbegrensere (SFCL-er) anvender superledningprinsippet for å beskytte nettverket ditt mot kortslutninger. Utkobling oppnås på mindre enn 2 ms – noe som er ca. 50 ganger raskere enn et blunk med øynene.

Ettersom SFCL-er ikke trenger å tilbakestilles, er de perfekte for vanskelig tilgjengelige miljøer, f.eks. fjerntliggende deler av distribusjonsnett og jernbaner.

Både HTS-kabler og SFCL-er er i dag kommersielt tilgjengelige et stort antall AC- og DC-konfigurasjoner. Deres unike egenskaper gjør dem til et kostnadseffektivt alternativ i et økende antall anvendelser.

* I denne konteksten betyr "high" (høy) i forhold til det absolutte nullpunktet – den faktiske temperaturen i lederen er -200 °C.