Varmekabelen vår er 90 år i dag!

Norsk varmekabel – et industrieventyr fyller 90 år: Produseres i Norge for eksport til Kina.  I dag, 27. juni, er det akkurat 90 år siden Nexans Norway fikk patent på elektriske varmekabler.

Varmekabel 90 år

Varmekabler finner du i dag i nær alle norske hus, men visste du at varmekabel er en norsk oppfinnelse på lik linje med ostehøvelen?  Det var bøndene i Norge som var de første til å ta varmekabler i bruk. Ved å varme opp jorda kunne en forlenge vekstsesongen for grønnsaker og øke avlingene.

Allerede i 1922 startet driftsingeniør Georg Jacobsen ved Akers elektrisitetsverk forsøk med oppvarming av såkalte drivbenker i gartnerier ved hjelp av varmekabler.  Ideen med å benytte jordvarme med elektriske varmekabler spredde seg raskt, men først og fremst i Østlandsområdet.

Det var i 1927 at Skandinaviske Kabel- og Gummifabriker, i dag Nexans Norway, fikk innvilget patent og startet opp industriell produksjon av elektrisk varmekabel.  Siden den gang har varmekabler fått utallige nye bruksområder, både innendørs og utendørs. Alt fra å varme opp gulv inne i hus, til å sikre glatte utendørsområder, og fjerne farlige istapper fra takrenner.

Internasjonalt finner du i dag norskproduserte varmekabler fra Nexans Langhus på en rekke flyplasser, jernbanestasjoner, sportsarenaer og hoteller over hele verden.  Her er noen smakebiter: Heathrow flyplass i London, Zhengzhou Subway, China, den olympiske stadion ”Bird’s nest” i Beijing, Kina.

Flere Referanseliste export.

Fakta om varmekabler fra Nexans

  • I dag har om lag halvparten av norske hus varmekabler fra Nexans
  • 1,5 millioner kabler er installert i norske bygninger siste 10 år
  • Eksportandel: Ca 25 prosent
  • De viktigste internasjonale markedene: Kina, Ukraina, Russland, Flere EU-land, tilsammen rundt 25 aktive land og Tyrkia er en nykommer.
  • Utvidede bruksområder: Tidligere ble varmekabler stort sett bare brukt i baderomsgulv, senere har det blitt vanlig i alle innendørsgulv, og i tillegg utendørs gangveier og veier til garasjeanlegg. Årsaken til økende utbredelse er at elektrisk gulvvarme er lett å regulere og har mye kortere responstid enn vannbåren varme. Du får dessuten varme i gulvet på kjølige sommerdager uten å kjøre i gang en vann-til-vann varmepumpe.

En liten kuriositet som bekrefter kvaliteten:
I 1928 installerte Oslo Domkirke varmekabler fra Skandinaviske Kabel- og Gummifabriker, i dag Nexans Norway.  Da varmekablene skulle erstattes i forbindelse med restaureringen av Domkirken til Kronprins Haakon og Mette Marits bryllup i 2001, var noen av varmekablene fortsatt i drift.