Capjet® systemet

Capjet-løsningenCapjet systemet ble utviklet som et dykkeroperert system i 1976, og overtatt av Nexans i 1987. Capjet® 1MW systemet med 1,1 MW undervanns kraft, ble utviklet i 1991. Systemet er senere videreutviklet med spesielle systemer for fleksible- og stålrørsledninger, umbilicals og strømkabler, seismiske kabler samt stenkuttingsmoduler i tillegg til utstyr for avdekning og undersøkelser for sluttdokumentasjon (pipetracker, multibeam etc).

Capjet® systemet er basert på prinsippet om å fluidisere bunnsedimenter, og bruker vannspyling for både fremdrift og graving. Farkosten er ikke koblet til produktet som skal beskyttes og utgjør derfor ingen risiko for kabelen eller rørledningen men følger disse og kan starte og stoppe graveoperasjoner hvor som helst langs ruten. Naturlig tilbakefylling av bunnsedimenter skjer under graveoperasjonen.

Graveenhetene har et spesialbygd LARS-system (Launch And Recovery System) som muliggjør sikker og effektiv betjening fra skipet. Nexans har tre identiske Capjet®-systemer med håndteringssystem, og alle kan utstyres med verktøyene som er utviklet.